Annons:
Veterinärliv - Marianne Lindsjöös Blogg

Svallkött och bichon-valpar

by Marianne Lindsjöö 21. March 2012 22:34

I förrgår var jag och tittade på en häst med en gammal sårskada på framsidan av ena hasleden. Skadan blev ursprungligen sydd på annan ort och sedan sutererna plockats bort har hästen fått gå obandagerad i en lerig hage. Resultatet kan ni se på bilden här...

Alltså inte alls bra. Men vad har då hänt? Jo vid skador distalt ( långt ned ) på hästben kan läkningen ibland kompligeras av en excessiv tillväxt av granulationsvävnad, alltså ärrvävnad som växer ohämmat. Vi kallar det svallkött. Denna vävnad saknar känsel ( vilket är tur när man ska skära bort den ) och innehåller massor av blodkärl. Man kan säga att läkningen gått snett och ¨löper amok¨.

Vad göt man? I tidigt skede kan man prova med att tvätta såret bryskt så det börjar blöda och sedan etsa med Lotagen ( receptbelagt koncentrat ) Obs att detta medel BARA får användas på svallkött, ALDRIG på normal läkningsvävnad som vanligen ses i sårets kamter!

Nu behandlar vi hästen i detta fall med laser, antiinflammatorisk medicin ( för att få bort svullnaden och antibiotika / för att bli av med infektionen som komplicerade det hela. Senare nästa vecka kommer jag nog skära eller bränna bort en del vävnad för att börja om från början med läkningen. Ny rapport följer.

Dagen avslutades på Muskö med besiktning av 5 ljuvliga bichonvalpar=belöning efter dagens slit!

Taggar:

Kategorier:


Fästingtider, redan

by Marianne Lindsjöö 17. March 2012 20:29

Idag kom årets första fall av Anaplasma - ett riktigt vårtecken. Men milda vintrar som denna är fästingarna vakna och aktiva hela tiden och jag har haft fall av fästinburna sjukdomar både i december och mars förut.

Anaplasma hette tidigare Erlichios men lagom till att de flesta lärt sig uttala sjukdomens namn döpte man om den till Anaplasma! Det är alltså en fästingburen sjukdom, en bakterie som ger ett hjärnödem med varierande symtom som följd, till exempel hög feber ( vanligast ), svullna ben, vinglig, dålig aptit, penisframfall och blindhet. Diagnosen ställs dels på symtombilden och/eller med hjälp av blodprov. Behandlingen är vanligen framgångsrik, man ger ettt bredspektrumantibiotika ( tetracyklin ) i blodet under 5-10 dagar. Dagens patient hade nått upp till den aktningsvärda temperaturen av 41,8 grader och var ganska slö. Bara 6 timmar efter behandling hade han bara 38,6 och var redan betydligt piggare.

Sjukdomen går inte att förebygga med vaccin så tänk på vikten av noggrann daglig visitation för att hitta och avlägsna de otäcka små krypen, året runt.

Resten av dagen ägnades åt att titta på hästar tillsammans med vännen Petra. Först åkte vi till Grillby och en åring efter Fighting Alpha-Magini-Dragon. Jättefin brun hingstunge och dessutom jättesocial, varför han hade smeknamnet Tejpen... Stammen är intressant så vi får se vad som händer. Sen en lång tur norrut till Alfta där det fanns ett gäng fina 2-åringar men tyvärr var de bara i en lerig hage så de var svåra att bedöma. Dessutom hade ingen dressyrstam ( Petra letar en dressyrunge! ) så vi fick vända hemåt utan napp...

 Söta, sociala lilla Tejpen


Kastrerad ?

by Marianne Lindsjöö 16. March 2012 23:14

Idag fick jag ett telefonsamtal från en gammal vän som undrade över en häst som skulle flytta in i hennes stall, nykastrerad från Holland. Det ovanliga var att han skulle ha testiklarna kvar, för där gjorde man på ett asnnat sätt... Man gör ett titthål i flanken och ligerar/bränner av sädesledaren! Efter detta ingrepp är hästen steril men har fullt hingstbeteende kvar och både kan och vill betäcka, med allt vad detta medför med skador och infektioner på såväl ston som valacker i hagen. Och förvisso även på den vasektomerade hingsten. För mig låter detta helt galet och jag ska ringe en holländsk kollega i morgon för att höra om detta är lege artis eller något helt unikt. Här hemma tror jag inte ens vi får utföra ingreppet på detta vis  då det ju är just beteendet vi vill få bort!

Senare fick jag en uppfriskande ridlektion på Joborg av Jex på Beatelunds gård på Ingarö, så härlig avkoppling!


Isolering - friskskrivning

by Marianne Lindsjöö 13. March 2012 21:21

Som jag skrivit om tidigare har många stall drabbats av virus- eller bakterieinfektioner med feber, snuva, diarre osv. Viktigt att komma ihåg är att aven om provtagande/behandlande veterinär inte isolerar stallet genom att anmäla fallen till Länsveterinären så är man naturligtvis isolerad till dess att den senast insjuknade hästen varit symtomfri i 21 dagar. Man åker inte på tävling eller på träning. På tävling har man ju dessutom skrivit på en hästägarförsäkran att hästen ej träffat sjuka djur de senaste tre veckorna. Dessutom finns det ju risk att den egna hästen är under insjuknande och ansträngs och därför blir mycket sjukare.

Om alla respekterar detta så minskar ju naturligtvis risken för vidare spridning och långvariga epidemier. Håll kontakt med er veterinär för att avgöra när man kan blåsa faran över!

Taggar:

Kategorier: Veterinärliv


Fällningstider

by Marianne Lindsjöö 10. March 2012 11:05

Nu börjar vinterpälsen falla och många hästägare upplever sina hästar trötta och orkeslösa under denna period och undrar vad man kan göra åt det. B-vitaminer i hög dos ökar välbefinnandet, man blir piggare och päls, hår och naglars tillväxt stimuleras. Man kan också tillföra essentiella fettsyror som är bra för huden. Dessa finns t ex i majsolja. Man kan ge ett par dl per dag i maten.

En del riktigt lurviga vänner drabbas av pälsätande lus nu på vårvintern. Denna syns inte alltid och  är helt ofarlig för både häst och människa. Oss vill den inte ens prova att äta på ( vi har för lite päls, ialla fall de flesta av oss ). Hästen kan man antingen bada i lusschampoo för hund eller ströa på Etotalpulver ( eg för jaktiller ) eller hälla på Switch Pour On. När pälsen är avfälld försvinner de små odjuren då de ju saknar föda och svälter ihjäl!

Nu blir det middag hos Helena P som flyttat in i sitt nya hus idag. Gratis till det säger jag till henne och fästmannen Håkan. 

Taggar:

Kategorier: Hästliv


Från kastrering till Operan

by Marianne Lindsjöö 9. March 2012 07:46

Mina dagar är ibland tämligen varierande. Började morgonen med kastrering av liten stallkatt. Fortsatte med detsamma av liten häst, följd av en större hingstunge. Det märks alltså att det är mars nu. Alla har väl hört uttrycket ¨marskatt¨- gäller faktiskt alla djur, det är nu han- och hondjur blir könsmogna för första gången. Och detta påverkar ju i högsta grad oss som ska hantera djuren... Kom ihåg att de unga djuren nu är könsmogna och i de flesta fall kan reproducera sig så det gäller att sära på ungdomarna i tid!

Sen följde en del rutinjobb samt ett avsparkat ben akut. Kvällen avslutades på Operan där de röda lamporna utanför visade att Svansjön spelades för utsålda hus denna dag! Såååå vackert, en lisa för själen ( det behöver även en veterinär ) Ack den som vore så vig, vältränad och graciös ( man ser verkligen likheten med en dressyrkür ) Ska beställa biljetter till flera föreställningar snarast!

Taggar:

Kategorier: Veterinärliv


Sol, takdropp och tokbrunst!

by Marianne Lindsjöö 5. March 2012 19:46

När vårsolen börjar värma, snön smälter och det droppar från taken, då börjar våra ston brunsta.  Det är solljuset och de längre dagarna samt värmen som via ffa hypofysen påverkar märrarna att börja brunsta regelbundet igen. De är som man kallar det säsongsmässigt polyöstrala dvs de brunstar regelbundet under säsongen som är ungefär mellan februari och oktober. Det är så fiffigt ordnat att fölet på detta vis levereras under den varma årstiden!

Vissa ston tycker vi beter sig onormalt och visar brunst mer eller mindre året runt - jobbigt för alla inblandade... men även detta är normalt liksom en kortare säsong. Själva brunsten varar mellan 2 och 5 dagar och ägglossningen sker vanligen i slutet eller till och med ettt par dagar efter stoet slutat visa symtom. En del ston visar inte alls brunst men har ändå ägglossning så det är lätt att förstå att det kan vara svårt att få en del dräktiga, men semin gör det ju betydligt enklare ( eller mindre svårt iallafall )

Taggar:

Kategorier:


Annons: